*
Rezervacija
Pošaljite upit
Laparoskopska nefroureterektomija (LNU)
Neznanog junaka 17, Belgrade, Serbia
- RSD / Cena usluge
Cilj usluge/intervencijeU većini slučajeva povod za laparoskopsku nefroureterektomiju su tumori kanalnog sistema bubrega i uretera, a takođe se primenjuje i kod nekih urođenih stanja dvostrukog kanalnog sistema gornjeg urotrakta.
Kako se izvodi operacija?Za izvođenje laparoskopske nefroureterektomije koristi se 4 do 5 trokara koji se uvode kroz zid leve ili desne polovine trbuha. Nakon oslobađanja debelog creva i otvaranja peritoneuma iznad odgovarajućeg bubrega uradi se preparacija donjeg pola bubrega sa masnom kapsulom, oslobađanje i presecanje krvnih sudova što dalje od bubrega. Nastavi se oslobađanje čitavog bubrega sa okolnim masnim tkivom, a da se mokraćni kanal ne preseca. Operacija se nastavlja oslobađanjem uretera, sve do mokraćne bešike. U slučajevima operacije zbog tumora uradi se još preparacija i resekcija dela zida mokraćne bešike, na mestu ulaska uretera. Uklonjen bubreg sa ureterom ubaci se u endoskopsku kesu. Operacija se završava plasiranjem slobodnog drena u svrsi kontrole mogućeg krvarenja i/ili urinske sekrecije, izvlačenjem endoskopske kese sa tkivnim preparatom, kroz proširen rez dužine koja odgovara veličini preparata, a koji se uradi na mestu trbušnog zida gde će presecanje mišića biti minimalno ili čak izbegnuto. Izvuku se još preostali trokari i kožne rane se zašiju.
Da li su moguće komplikacije?U rukama iskusne hirurške ekipe komplikacije laparoskopske nefroureterektomije su retke. Najčešću komplikaciju predstavlja jače krvarenje koje veoma retko zahteva i transfuziju krvi. Moguće su još opšte komplikacije laparoskopske hirurgije, kao što su povrede intraabdominalnih organa i dijafragme, a do kojih dolazi u manje od 1% operisanih pacijenata. Verovatnoća prelaska na klasičnu operaciju (konverzija) u slučaju laparoskopske nefroureterektomije manja je od 2%.