*
Rezervacija
Pošaljite upit
CT kalcijum skor - Ca score
Jurija Gagarina 22m, Belgrade, Serbia
9.600 RSD / Cena usluge
Cilj medicinske uslugeCilj skeniranja srca za ocenu kalcijuma je utvrditi da li je prisutna bolest koronarnih arterija i u kojoj meri, čak i ako nema simptoma. Glavni faktori rizika za bolesti koronarnih arterija su: visok nivo holesterola u krvi, porodična istorija srčanih bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak, pušenje cigareta, prekomerna težina ili gojaznost, fizička neaktivnost.
Ko tumači rezultate kalcijum skora?Radiolog, lekar specijalno obučen za nadgledanje i tumačenje radioloških pregleda, analiziraće snimke. Radiolog će poslati zvanični izveštaj lekaru koji je naložio pregled.
Da li postoje rizici CT kalcijum skora?• Uvek postoje male šanse za razvijanje kancera zbog prekomerne izloženosti zračenju. Međutim, korist od tačne dijagnoze daleko premašuje rizik. Žene bi uvek trebalo da kažu svom lekaru i rentgenen tehničaru ako postoji šansa da su trudne. CT skeniranje se generalno ne preporučuje trudnicama, osim ako to nije medicinski neophodno zbog potencijalnog rizika za nerođenu bebu.