Laparoskopska nefroureterektomija (LNU)

* Neznanog junaka 17, Belgrade, Serbia

Laparoskopska nefroureterektomija znači hirurško uklanjanje bubrega sa čitavim ureterom odnosno mokraćnim kanalom. Uglavnom se izvodi primenom transperitonealnog pristupa. U oblasti urologije, upravo laparoskopske operacije na bubregu pacijentima u najvećoj mogućoj meri donose prednosti minimalno invazivne hirurgije. Klasičan hirurški pristup na bubreg naime traži široko presecanje više slojeva mišića, što pacijente na više nedelja izbacuje iz mogućnosti normalne fizičke aktivnosti, a čak na više meseci sprečava aktivno bavljenje sportom. U slučaju primene laparoskopskog pristupa, pacijenti se normalno kreću već nekoliko dana nakon operacije, a vraćanje sportskim aktivnostima u većini slučajeva moguće je nakon dve do tri nedelje. Laparoskopske operacije pacijentima donose sve prednosti minimalno invazivne hirurgije. Uglavnom su to manji rezovi na koži, manje presecanje drugih tkiva, značajno manji bol i potreba za primenom analgetika, manja mogućnost intraoperativnih infekcija unutrašnjih organa, puno kraće vreme hospitalizacije, brzi oporavak i vraćanje normalnim fizičkim aktivnostima, brzo zarastanje operativnih rana i značajno bolji kozmetički efekat.

Vrsta usluge
Hirurške intervencije
Pošaljite upit
Sharebico podržava bezbedno šerovanje, pozivamo vas da proučite savete na ovoj stranici
- RSD / Cena usluge
Cilj usluge/intervencijeU većini slučajeva povod za laparoskopsku nefroureterektomiju su tumori kanalnog sistema bubrega i uretera, a takođe se primenjuje i kod nekih urođenih stanja dvostrukog kanalnog sistema gornjeg urotrakta.
Kako se izvodi operacija?Za izvođenje laparoskopske nefroureterektomije koristi se 4 do 5 trokara koji se uvode kroz zid leve ili desne polovine trbuha. Nakon oslobađanja debelog creva i otvaranja peritoneuma iznad odgovarajućeg bubrega uradi se preparacija donjeg pola bubrega sa masnom kapsulom, oslobađanje i presecanje krvnih sudova što dalje od bubrega. Nastavi se oslobađanje čitavog bubrega sa okolnim masnim tkivom, a da se mokraćni kanal ne preseca. Operacija se nastavlja oslobađanjem uretera, sve do mokraćne bešike. U slučajevima operacije zbog tumora uradi se još preparacija i resekcija dela zida mokraćne bešike, na mestu ulaska uretera. Uklonjen bubreg sa ureterom ubaci se u endoskopsku kesu. Operacija se završava plasiranjem slobodnog drena u svrsi kontrole mogućeg krvarenja i/ili urinske sekrecije, izvlačenjem endoskopske kese sa tkivnim preparatom, kroz proširen rez dužine koja odgovara veličini preparata, a koji se uradi na mestu trbušnog zida gde će presecanje mišića biti minimalno ili čak izbegnuto. Izvuku se još preostali trokari i kožne rane se zašiju.
Da li su moguće komplikacije?U rukama iskusne hirurške ekipe komplikacije laparoskopske nefroureterektomije su retke. Najčešću komplikaciju predstavlja jače krvarenje koje veoma retko zahteva i transfuziju krvi. Moguće su još opšte komplikacije laparoskopske hirurgije, kao što su povrede intraabdominalnih organa i dijafragme, a do kojih dolazi u manje od 1% operisanih pacijenata. Verovatnoća prelaska na klasičnu operaciju (konverzija) u slučaju laparoskopske nefroureterektomije manja je od 2%.
Laparoskopska nefroureterektomija (LNU)
* Neznanog junaka 17, Belgrade, Serbia