Laparoskopska nefropeksija (LNP)

* Neznanog junaka 17, Belgrade, Serbia

Laparoskopska nefropeksija znači fiksaciju bubrega na trbušni zid. U doba samo klasične hirurgije nefropeksija veoma retko se primenjivala, a razvojem laparoskopije koristi se nešto češće. Najefikasniji pristup je transperitonealni. U oblasti urologije, upravo laparoskopske operacije na bubregu pacijentima u najvećoj mogućoj meri donose prednosti minimalno invazivne hirurgije. Klasičan hirurški pristup na bubreg naime traži široko presecanje više slojeva mišića, što pacijente na više nedelja izbacuje iz mogućnosti normalne fizičke aktivnosti, a čak na više meseci sprečava aktivno bavljenje sportom. U slučaju primene laparoskopskog pristupa, pacijenti se normalno kreću već nekoliko dana nakon operacije, a vraćanje sportskim aktivnostima u većini slučajeva moguće je nakon dve do tri nedelje. Laparoskopske operacije pacijentima donose sve prednosti minimalno invazivne hirurgije. Uglavnom su to manji rezovi na koži, manje presecanje drugih tkiva, značajno manji bol i potreba za primenom analgetika, manja mogućnost intraoperativnih infekcija unutrašnjih organa, puno kraće vreme hospitalizacije, brzi oporavak i vraćanje normalnim fizičkim aktivnostima, brzo zarastanje operativnih rana i značajno bolji kozmetički efekat.

Vrsta usluge
Hirurške intervencije
Pošaljite upit
Sharebico podržava bezbedno šerovanje, pozivamo vas da proučite savete na ovoj stranici
- RSD / Cena usluge
Cilj usluge/intervencijePrimenjuje se u slučajevima značajne mobilnosti bubrega ili prave spuštenosti istog (ptoza bubrega), a da su pritom ispunjeni objektivni znaci obstrukcije, odnosno smetnje u pražnjenju bubrega. Najčešći kandidati za ovakvu operaciju su mlađe, veoma mršave žene, a u većini slučajeva problem se javlja na desnom bubregu.
Kako se izvodi operacija?Za izvođenje laparoskopske nefropeksije koristi se 3 trokara koji se uvode kroz zid uglavnom desne polovine trbuha. Nakon oslobađanja donjeg i srednjeg dela bubrega od okolnog masnog tkiva, posebnim šavom uradi se fiksacija donjeg pola bubrega na zadnji mišićni zid abdomena. Ubaci se tanka cev (dren) za nadzor mogućeg krvarenja posle operacije, izvuku se još preostali trokari i kožne rane se zašiju.
Da li su moguće komplikacije?Komplikacije laparoskopske nefropeksije su retke. Najčešću komplikaciju predstavlja jače krvarenje koje veoma retko zahteva i transfuziju krvi. Moguće su još opšte komplikacije laparoskopske hirurgije, kao što su povrede intraabdominalnih organa, velikih krvnih sudova i dijafragme, a do kojih dolazi u manje od 1% operisanih pacijenata. Potreba za prelazak na klasičnu operaciju (konverzija) u slučaju laparoskopske nefropeksije u proseku je manja od 1%.
Laparoskopska nefropeksija (LNP)
* Neznanog junaka 17, Belgrade, Serbia