CT pluća

* Jurija Gagarina 22m, Belgrade, Serbia

Šta je CT skener grudnog koša / pluća? Multislajsni skener – MSCT je savremena dijagnostička metoda koja se koristi za različite vrste preciznih snimanja unutrašnjih organa, pa samim tim i za snimanje grudnog koša. Na ovaj način dobijamoi jasne snimke pluća i eventualnih promena koje se na ovaj način mogu najbolje uočiti. Baš zbog činjenice da snimanje CT skenerom omogućava trodimenzionalnu sliku, lekar dobija potpuni uvid u stanje pluća, bolje i preciznije nego što je to moguće dobiti kada se ovaj organ snima rendgenom. CT grudnog koša je brza, bezbolna, neinvazivna i prezicna metoda koja između ostalog otkriva uzrok upornog kašlja, kratkog daha, bola u grudima i sl. Uz pomoć snimaka, načinjenih MSCT skenerom, moguće je rano otkrivanje karcinoma pluća, pa je tako skener i zlatni standard u dijagnostici ove vrste raka. Posebno se preporučuje pušačima koji duže vreme uživaju u cigaretama (dvadesetak godina), kao deo preventivnog skrininga, na svakih 5 godina za sve starije od 40. U okviru našeg posebno osmišljenog pregleda za pušače, CT skener pluća je obavezan deo dijagnostike i koristan izvor informacija o stanju pacijentovih pluća. Preciznost snimaka omogućava lekaru uvid u različite delove pluća, gde se mogu uočiti čvorovi benignog ili malignog karaktera. S obzirom na to da snimanje traje svega nekoliko minuta, pacijent vrlo brzo dobija rezultate

Vrsta usluge
CT skener
Pošaljite upit
Sharebico podržava bezbedno šerovanje, pozivamo vas da proučite savete na ovoj stranici
- RSD / Cena usluge
10.500 RSD / CT skener pluća
13.500 RSD / CT skener pluća sa kontrastom
Cilj medicinske uslugeProcenjuje se da bi preko 80 procenata raka pluća moglo da se izleči ako se otkrije u ranoj fazi. Na nesreću, u ovoj fazi se dijagnostikuje samo 15 procenata karcinoma pluća, što čini petogodišnju stopu preživljavanja za sve faze karcinoma pluća 20 procenata. Otkriti rak pluća u ranoj fazi dok je još uvek lokalizovan na plućima je neophodno. Šansa za preživljavanje smanjuje se kada tumor naraste na 3 centimetra ili više. Ako se rak proširi na područja tela izvan pluća, stopa preživljavanja je samo 5 procenata, u poređenju sa 70 procenata ako se rak otkrije u ranoj fazi. CT pregled pluća je u stanju da otkrije čvorove pluća veličine samo 2 ili 3 milimetra. Dijagnostikovanjem malignih tumora kada su još uvek mali, mogu se hirurški ukloniti pre nego što se bolest proširi na druge delove tela.
Da li postoje rizici rizici tokom snimanja na CT skeneru?Nema mnogo rizika, a naročito kada snimanje traje svega nekoliko minuta, rizici su svedeni skoro na nulu, no to ne znači da ne treba da se podsetimo onih najvažnijih i predupredimo da se dese nepredviđene situacije: Izloženost X zracima je i do 80% manja nego kod ranijih generacija skenera, pa možemo sa sigurnošću reći da je ovo nizak rizik. Kada se radi snimanje sa kontrastom, treba voditi računa da li je pacijent alergičan na jod kao glavnu komponentu, pa u skladu sa tim doneti odluku o primeni sredstva, jer ovaj sastojak može izazvati alergijske reakcije. Za pacijente koji su oboleli od dijabetesa važi pravilo da ako uzimaju ova tri leka: Glukofaž, Tefor i Gluformin) da treba da prestanu sa njihovim uzimanjem 48 sati pre i posle snimanja CT skenerom. Bubrežni bolesnici takođe treba da budu oprezni i razgovaraju sa lekarom o svom stanju, jer kontrast može da dovede do zastoja u radu bubrega, odnosno nemogućnosti da se brzo izluči. Trudnice ili pacijentkinje koje sumnjaju na potencijalnu trudnoću ne smeju da budu izložene X zracima, pa zbog toga moraju obavezno lekaru da kažu ukoliko već jesu ili sumnjaju da mogu biti u drugom stanju.
CT pluća
* Jurija Gagarina 22m, Belgrade, Serbia