CT kalcijum skor - Ca score

* Jurija Gagarina 22m, Belgrade, Serbia

Kardiološka računarska tomografija (CT) za bodovanje kalcijuma koristi specijalnu rendgensku opremu za izradu slika koronarnih arterija kako bi se utvrdilo da li su one blokirane ili sužene nakupinama plaka – pokazatelja za aterosklerozu ili bolest koronarnih arterija. Dobijene informacije mogu vam pomoći da procenite da li imate povećan rizik od srčanog udara. Obavestite svog doktora ako postoji mogućnost da ste trudni i razgovarajte o nedavnim bolestima, zdravstvenim stanjima, lekovima koje uzimate i alergijama. Od vas će se zahtevati da ne jedete i ne pijete ništa i da izbegavate kofein i pušenje četiri sata pre CT-a. Ostavite nakit kod kuće i nosite široku, udobnu odeću. Možda će se od vas tražiti da nosite bolničku haljinu.

Vrsta usluge
CT skener
Pošaljite upit
Sharebico podržava bezbedno šerovanje, pozivamo vas da proučite savete na ovoj stranici
9.600 RSD / Cena usluge
Cilj medicinske uslugeCilj skeniranja srca za ocenu kalcijuma je utvrditi da li je prisutna bolest koronarnih arterija i u kojoj meri, čak i ako nema simptoma. Glavni faktori rizika za bolesti koronarnih arterija su: visok nivo holesterola u krvi, porodična istorija srčanih bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak, pušenje cigareta, prekomerna težina ili gojaznost, fizička neaktivnost.
Ko tumači rezultate kalcijum skora?Radiolog, lekar specijalno obučen za nadgledanje i tumačenje radioloških pregleda, analiziraće snimke. Radiolog će poslati zvanični izveštaj lekaru koji je naložio pregled.
Da li postoje rizici CT kalcijum skora?• Uvek postoje male šanse za razvijanje kancera zbog prekomerne izloženosti zračenju. Međutim, korist od tačne dijagnoze daleko premašuje rizik. Žene bi uvek trebalo da kažu svom lekaru i rentgenen tehničaru ako postoji šansa da su trudne. CT skeniranje se generalno ne preporučuje trudnicama, osim ako to nije medicinski neophodno zbog potencijalnog rizika za nerođenu bebu.
CT kalcijum skor - Ca score
* Jurija Gagarina 22m, Belgrade, Serbia